Vandaag wil ik een wandeling gaan maken in het gebied rondom Steenwijk en buurschap Tuk. We zullen deze wandeling beginnen op Steenwijk NS. Van hieruit voert de route ons eerst langs weilanden door het stroomdal van de Steenwijker Aa. Dit gebied kenmerkt zich door een vlak, kleinschalig landschap met afgewisselend boswallen, heideveldjes en akkers. We wandelen veelal over verharde paden en wegen.
Nadat we de snelweg overgestoken zijn ligt de route op en tegen de stuwwal. Hierdoor kunnen we genieten van diverse glooiende hoogteverschillen en waan je je een beetje in Limburg.
Bij de Woldberg passeren we een uitkijktoren die een mooi uitzicht op de stad Steenwijk biedt.
De wandeling kan in verschillende afstanden gelopen worden. Ik heb gekozen voor de hoofdroute van 14 kilometer, maar desgewenst kunnen we de wandeling inkorten naar 9 kilometer en vanaf hier de bus terug naar Steenwijk NS nemen. Doen we dit? Dan missen we helaas wel het mooi landschap rondom landgoed de Eese, waar het ook goed toeven is.
In ieder geval, eindigen we weer bij Steenwijk NS. Hier ben je vrij om met de trein huiswaarts te keren of om nog iets verder mee te wandelen naar het centrum van Steenwijk waar ik wil besluiten met een goede afdronk en een hapje bij een goede Chinees.
Na circa 3 kilometer heb ik een horecastop ingepland bij een knus theehuis in Tuk.
Verder is er op driekwart van de route ook nog een horecagelegenheid. Maar neem zelf ook voldoende proviand mee in je knapzak, want we zullen in het veld ook genoeg leuke plekjes tegenkomen om even te pauzeren.