Ik ga een poging doen om in 2018 elke maand een museum uitje te organiseren voor de VVM. Mijn intentie is om 12 heel verschillende museums te gaan bezoeken. De enige samenhang die daarbij te vinden zal zijn; het museum moet gratis te bezoeken zijn met een museumkaart.
We beginnen in Januari met een schilderijen museum; Het Van Gogh Museum in Amsterdam. Wie Vincent van Gogh is hoef ik denk ik niet uit te leggen. Het museum heeft een groot aantal van zijn bekendste werken in de collectie zoals ‘De aardappeleters’, ‘Amandelbloesem’, ‘Zonnebloemen’, ‘Het gele huis’ en ‘Zelfportret met strohoed, 1887’.
De verzameling van het Van Gogh museum bevat ruim tweehonderd schilderijen, vijfhonderd tekeningen en zevenhonderd brieven van Vincent van Gogh alsmede diens verzameling Japanse prenten. Daarnaast zijn er een aantal werken van andere kunstschilders te zien die door hem beïnvloed zijn of met hem hebben samengewerkt (o.a. Gauguin, Israëls en Monet).
Als bonus zijn er tijdens ons bezoek ook vijf werken van de Chinese Kunstenaar Zeng Fanzhi te zien die geïnspireerd zijn op het werk van Vincent van Gogh.
Na afloop kunnen we, als er belangstelling voor is, nog ergens een vorkje gaan prikken.
Meer info; www.vangoghmuseum.nl, Zeng Fanzhi & Van Gogh en www.museumkaart.nl