Avatar

Please consider registering
guest

sp_LogInOut Log In sp_Registration Register

Register | Lost password?
Advanced Search

— Forum Scope —
— Match —

— Forum Options —

Minimum search word length is 4 characters - maximum search word length is 84 characters

sp_Feed Topic RSS sp_TopicIcon
Eckhart Tolle over Shyness, Self respect en Ego Stukje uit " Oprah en Eckhart Tolle's New Earth Online Class Podcast-transcript
30 mei 2019
07:09
Avatar
DRE
Member
Members

VVM leden
Forum Posts: 392
Member Since:
3 november 2017
sp_UserOfflineSmall Offline

Eckhart Tolle over Shyness, Self respect en Ego
    Excerpted van Oprah en Eckhart Tolle's New Earth Online Class Podcast-transcript

OPRAH WINFREY (HOST): Ik ben verrast dat je zegt dat mensen ook verlegen zijn voor hun ego. En je zegt dat als je je superieur of inferieur aan iemand voelt, dat is het ego in jou. Waarom is dat?
 
ECKHART TOLLE (AUTEUR, "EEN NIEUWE AARDE"): Wel, als je verlegen bent, dan ben je bang dat je tekortschiet. Maar dat doe je niet, je durft niet ...
 
OPRAH WINFREY: Dus de angst is dat de aandacht de vorm van afkeuring of kritiek kan aannemen.
 
ECKHART TOLLE: Ja. Dus omdat je daar bang voor bent, zou de afkeuring van de kritiek een verwonding zijn van je mentaal gemaakte zelfgevoel dat het ego is.

Zo zou het zijn, het beeld dat ik van mezelf heb als de zeer bekwame persoon of wat dan ook dat ik probeer bij te houden, als ik kritiek ondervind, zal het ego onmiddellijk gekwetst zijn.

En dus hoeft een verlegen persoon niets te zeggen omdat ze bang zijn voor egoverlies. En .. soms wordt dat aangezien voor een egoloze persoon.

Dat is het niet. En diep in de verlegen persoon of deze persoon die lijdt aan dit gevoel van minderwaardigheid, is het verlangen, het onuitgesproken verlangen om superieur te zijn.

En in de persoon die superieur handelt, die een groot zelfverzekerd ego lijkt te hebben, is altijd de verborgen angst dat hij inferieur is. En zijn hele act is het compenseren van die verborgen angst om minderwaardig te zijn.

OPRAH WINFREY: Oké. Achter elke positieve zelf-instemming ( self consent ) zit de verborgen angst om niet goed genoeg te zijn?
 
ECKHART TOLLE: Ja.
 
OPRAH WINFREY: achter elke negatieve zelf-instemming ( self consent ) ligt de verborgen wens om de grootste of beter te zijn dan anderen.
 
ECKHART TOLLE: Ja.
 
OPRAH WINFREY: En waar past zelfvertrouwen daar in? Wat is echte zelfwaardering? Hoe ziet ware zelfwaardering eruit?

John Lennon

"Een deel van mij vermoedt dat ik een verliezer ben,
en het andere deel van mij denkt dat ik God de Almachtige ben. '
John Lennon

 
ECKHART TOLLE: Nou, eerst is er het zelfrespect van het ego. Dat is echt, zelfs als je een hoog ego-gevoel van eigenwaarde hebt, als we het zojuist hebben gezien, zit er altijd verborgen angst onder.

Het is er altijd om te compenseren voor de angst die je voelt als  ' niet goed genoeg zijn '  of misschien ' falen ' . Dus je moet een grote deal spelen om te compenseren voor faalangst die diep van binnen ligt.

Maar dat is meestal hoe de wereld het noemt, de wereld zou zeggen dat hij of zij een hoge zelfwaardering heeft. Mensen met grote ego's. Maar de wereld beseft niet dat het geen echte zelfrespect is.

Echte zelfwaardering gaat veel dieper. Het is het vinden van de bron van kracht en levendigheid diep van binnen. We spraken over het meer. Besef dat er in de diepte van je wezen die voortdurende bron van intense levendigheid en kracht is, die de stilte is waaruit alles komt.

Het potentieel, het onuitgesproken potentieel voor alle vormen is voor ieder mens. Je moet stil worden.
 
OPRAH WINFREY: Dus ware zelfvertrouwen beseft dat dat besef van zijn, die aanwezigheid er is?
 
ECKHART TOLLE: Het komt uit de stilte.
 
OPRAH WINFREY: Dat het uit de stilte komt en die aanwezigheid in mij is hetzelfde als de aanwezigheid in alle mensen.
 
ECKHART TOLLE: Ja.

OPRAH WINFREY: En wanneer je dit herkent en vanuit die ruimte van jezelf handelt, dan heb je het echte zelfvertrouwen.
 
ECKHART TOLLE: Dat is het echte zelfrespect en zelfvertrouwen dat is niet langer afgeleid van het geloof dat je beter bent dan iemand anders.
 
OPRAH WINFREY: En dus bent u niet gehecht aan de labels of de rollen die u speelt. En je spreekt over de vele verschillende rollen die iedereen heeft.
 
ECKHART TOLLE: Ja. En dan ben je niet langer verwoest door kritiek of wordt je boos als je wordt bekritiseerd zoals het ego doet.

Het ego is ofwel totaal verwoest , of het wordt erg boos als het bekritiseerd wordt, dit zelfbeeld.

~~~~~

Een nieuwe aardeVan Oprah en Eckhart Tolles A New Earth Online Class - Hoofdstuk 4

http://talentdevelop.com/artic.....OSSAE.html

https://www.huffpost.com/entry/eckhart-tolle-a-new-earth-shy-people_n_5148929