Avatar

Please consider registering
guest

sp_LogInOut Log In sp_Registration Register

Register | Lost password?
Advanced Search

— Forum Scope —
— Match —

— Forum Options —

Minimum search word length is 4 characters - maximum search word length is 84 characters

sp_Feed Topic RSS sp_TopicIcon
Kan verlegenheid worden genezen?
20 september 2018
10:57
Avatar
DRE
Member
Members

VVM leden
Forum Posts: 363
Member Since:
3 november 2017
sp_UserOfflineSmall Offline

Kan verlegenheid worden genezen?

 'Verlegenheid is geen psychiatrische stoornis', zegt Linda Blair

 Linda Blair
19 OKTOBER 2015 • 7:00 AM

Dit is waarschijnlijk de meest uitdagende tijd van het jaar voor degenen die zichzelf als verlegen beschrijven. Het seizoen begint zich op te werken voor de komende roes van sociale uitnodigingen en verplichte sociale evenementen die Kerstmis brengt. Ook bevinden veel studenten zich tegenover de opwindende, maar sociaal ontmoedigende omgeving die gepaard gaat met een nieuwe universiteits- of universiteitscampus. Het is ook zo dat elk jaar op dit moment minstens één dergelijke persoon contact met me opneemt om te vragen of ik verlegenheid kan 'genezen'.

Dat is niet mogelijk, ten eerste omdat verlegenheid geen psychiatrische stoornis is. Verlegen mensen lijden aan angst wanneer ze zich in een sociale omgeving bevinden, en sommigen kunnen zelfs depressief worden als gevolg van hun sociale problemen. Niettemin is verlegenheid zelf gewoon een persoonlijkheidskenmerk, geen psychische stoornis of ziekte. Ten tweede is verlegenheid een kenmerk dat een relatief zware genetische belasting lijkt te hebben. Met andere woorden, hoewel verlegen mensen manieren kunnen leren om hun angst te beheersen, zal hun verlegenheid meestal blijven bestaan.

 Sociale fobie kan vaak worden verward met agorafobie

Wanneer de angst van mensen voor sociale interacties echter zo groot is dat ze depressief worden of als ze consequent hun normale dagelijkse activiteiten, zoals naar het werk gaan of naar school gaan, verstoort, zijn ze waarschijnlijk te lijden aan een sociale fobie. Dit is een diagnosticeerbare psychiatrische aandoening die ongeveer 2-5% van de volwassenen in het VK treft. Het kan in het algemeen aanwezig zijn, als een verlammende angst voor sociale ontmoetingen, of het kan een specifiekere vorm aannemen, bijvoorbeeld een angst om te eten in drukke restaurants of om openbare toiletten te gebruiken.

Het is gemakkelijk om sociale angststoornissen te verwarren met agorafobie, omdat het gedrag vergelijkbaar lijkt. De motivatie verschilt echter. Agorafobie is vooral bang om zich gevangen te voelen, niet in staat om een ​​situatie te verlaten en te ontsnappen naar een plek die zij als 'veilig' beschouwen. De instellingen waar ze bang voor zijn zijn meestal drukke plaatsen - bioscopen, liften, vliegtuigen - maar de angst om vast te zitten is de sleutel, in plaats van de aanwezigheid van andere mensen. Personen met een sociale fobie daarentegen, maken zich zorgen over wat anderen van hen zullen denken; of ze ongunstig beoordeeld zullen worden.

Noch mag verlegenheid worden verward met introversie. Nogmaals, het is de motivatie die telt, niet het feitelijke gedrag. Introverten vinden elke vorm van sterke stimulatie van de omgeving onplezierig - grote mensenmenigten, maar ook lawaaierige plaatsen en onder druk staande situaties, zoals werken aan strakke deadlines. Dit is niet omdat ze bang zijn voor de manier waarop anderen ze evalueren, maar eerder omdat ze door de stimulatie van het milieu worden afgevoerd, dus ze hebben de neiging dit te vermijden. Verlegen mensen daarentegen willen bijna altijd meedoen met anderen, maar ze zijn bang dat ze het misschien niet aankunnen.

Als een verlegen persoon wil leren minder sociaal angstig te lijken, kan een ervaren cognitief gedragstherapeut helpen. In mijn ervaring is het echter vaak genoeg voor iemand die verlegen is om te beseffen dat verlegenheid gewoon een aspect van hun persoonlijkheid is, en dat het niet iets is waar ze zich voor hoeven te schamen, of een kenmerk dat ze zich verplicht voelen te veranderen. Zodra ze het gevoel hebben dat ze dat van zichzelf kunnen accepteren, verdwijnt elke angst voor hun verlegenheid ook.