Avatar

Please consider registering
guest

sp_LogInOut Log In sp_Registration Register

Register | Lost password?
Advanced Search

— Forum Scope —
— Match —

— Forum Options —

Minimum search word length is 4 characters - maximum search word length is 84 characters

sp_Feed Topic RSS sp_TopicIcon
Mensen met een sociale fobie produceren wanneer ze in een situatie terechtkomen waar gezellig gekeuvel wordt verwacht, in de amygdala (het angstcentrum van de hersenen) juist meer serotonine dan mense
6 september 2018
08:14
Avatar
DRE
Member
Members

VVM leden
Forum Posts: 365
Member Since:
3 november 2017
sp_UserOfflineSmall Offline

Koetjes en kalfjes

Vanwege het (relatieve) succes van deze nieuwe groep anti­depressiva is het beeld ontstaan dat in de hersenen alles om serotonine draait. Hebt u te weinig van dat goedje in uw hoofd, dan zit het goed fout en moet de spiegel omhoog worden gekrikt.

Welnu, dat simplistische beeld kan naar de vuilnisbelt. De Zweedse psychologen beschrijven in Jama Psychiatry dat ze mensen die het moeilijk vinden om goedemorgen te zeggen tegen de buurman en die op een receptie liever niet over koetjes en kalfjes kletsen, onder een PET-scan hadden gelegd.  Daarmee kan in de hersenen worden gekeken. Ook hadden ze een radioactieve tracer gebruikt om de gang van serotonine in het brein te volgen.

Hun conclusie: het is exact het omgekeerde van wat psychiaters, neurologen en psychologen de afgelopen jaren altijd beweerden. Mensen met een sociale fobie produceren wanneer ze in een situatie terechtkomen waar gezellig gekeuvel wordt verwacht, in de amygdala (het angstcentrum van de hersenen) juist meer serotonine dan mensen in een controlegroep.

De onderzoeker die de research uitvoerde, Andreas Frick, stelde dat bij deze patiënten het angstcentrum overgevoelig is en dat dit tot uitdrukking komt in een hogere serotonineproductie.