Avatar

Please consider registering
guest

sp_LogInOut Log In sp_Registration Register

Register | Lost password?
Advanced Search

— Forum Scope —
— Match —

— Forum Options —

Minimum search word length is 4 characters - maximum search word length is 84 characters

sp_Feed Topic RSS sp_TopicIcon
Verlegenheid oplossen met 'Collapsing Ankers'
9 januari 2019
22:10
Avatar
DRE
Member
Members

VVM leden
Forum Posts: 360
Member Since:
3 november 2017
sp_UserOnlineSmall Online

https://www.unlp.nl/kennisbank/begrippen-en-technieken/ankeren-collapsing-anchors

 

Ankeren - Collapsing Anchors

COLLAPSING ANCHORS
Te gebruiken wanneer een bepaalde ongewenste stemming opgeroepen wordt door steeds dezelfde specifieke (visuele, auditieve, kinesthetische, gustatoire of olfactoire) prikkel. Dit proces neutraliseert een ongewenste stemming/emotie. Het vervangt deze niet voor een gewenste emotie, het verzwakt enkel de intensiteit ervan.

Stappen:

1.    Breng rapport tot stand  -  zorg eerst voor een staat van betrokkenheid

2.    Geef aan hoe het proces zal verlopen 

3.    Beslis welke negatieve emotie moet verdwijnen. Het is vaak een emotie die zich met een bepaalde regelmaat aandient. Dit proces is niet geschikt voor een erg intense emotie, een geweldig traumatische ervaring of een fobie. 

4.    Identificeer de tegenovergestelde emotie.

5.    Vraag toestemming en voorkeur waar de ankers te plaatsen.

6.    Anker de tegenovergestelde emotie. Wanneer, in welke situatie heeft de cliënt dat tegenovergestelde gevoel duidelijk gehad? Ga zelf in de vermogende stemming die je oproept, en zorg ervoor dat de betrokkene in een volledig, geassocieerde, intense en congruente stemming is. Vraag of het positieve anker voldoende kracht heeft ten opzichte van de negatieve stemming. Maak eventueel een gestapeld positief anker.  

7.    Test het positieve anker

8.    Roep de negatieve stemming (slechts één keer) op: zie wat je zag, hoor wat je hoorde en voel wat je voelde. Anker deze emotie.

9.    Breakstate. Test het anker eventueel.

10. Vuur beide ankers tegelijk af totdat zij hun piek bereiken en de neurologische integratie volledig is (kalibreer). Houd beide ankers vast tot de non-verbaal zichtbare integratie is opgetreden of de emotionele verwarring is uitgewoed en een neutraal of positief gevoel overheerst. 

11.  Laat het negatieve anker los

12.  Houd het positieve anker nog ongeveer 5 seconden vast en laat dan los

13.  Test: “als je nu denkt aan die stemming die je vroeger had, waar denk je dan nu aan?” Voorspelling: de stemming is neutraal of zelfs positief. Mocht de stemming toch nog onaangenaam zijn, dan dient eerst het proces gecheckt te worden. Was dit niet in orde, dan is het thema waarschijnlijk te groot voor deze techniek en kan later wellicht voor een andere techniek worden gekozen.

30 december 2018
12:34
Avatar
DRE
Member
Members

VVM leden
Forum Posts: 360
Member Since:
3 november 2017
sp_UserOnlineSmall Online

John Grinder Anchoring Demonstration

29 december 2018
12:24
Avatar
DRE
Member
Members

VVM leden
Forum Posts: 360
Member Since:
3 november 2017
sp_UserOnlineSmall Online

 

Collapsing Ankers

Er kunnen situaties zijn waarbij een negatieve stimulus-respons trigger je vasthoudt in oude patronen ( verlegenheid ). Een bepaalde trigger (de stimulus) is dan neurologisch verbonden aan een ongewenste stemming  ( verlegenheid ). Je kunt denken aan het geven van een presentatie voor een groep. Alleen al het idee dat je voor die groep staat levert je klotsende oksels op. Het zien van een groep mensen die naar jou kijken is dan een visuele trigger.

Image EnlargerWat kan ik met het integreren van ankers?

Elke menselijke verandering is niets meer dan een integratie (toevoeging van hulpbronnen) of een "collapse" van realiteiten. Met collapse ankers kunnen we negatieve gevoelens/ervaringen integreren met positieve gevoelens. Op zo'n moment neutraliseer je het negatieve gevoel en ontstaan er nieuwe neuronetwerken in het brein. Dit levert nieuwe mogelijkheden op.

Voorbeeld van een collapse anker

Terugkomend op het bovenstaande voorbeeld waarbij er angst ontstaat om voor een groep te staan. Eerst zet je een gestapeld resource anker op één plek die je gemakkelijk kunt afvuren, bijvoorbeeld in je rechter vuist. Anker situaties en stemmingen waarbij iemand wel iets voor een groep durft te doen. Hoe dichter bij het bij de gewenste situatie ligt des te gemakkelijker het is. 

Bijvoorbeeld: als je wel het woord durft te nemen tijdens een vergadering terwijl je op je plek blijft zitten. Of als je tijdens het sporten in teamverband geen moeite hebt om de groep aan te moedigen. Installeer dus een stapelanker die zo dicht mogelijk bij de gewenste situatie ligt waarbij stemmingen zoals: rust, plezier, zelfvertrouwen en blijdschap aanwezigImage Enlarger zijn.

Daarna anker je de negatieve ervaring op een andere plek, bijvoorbeeld je linker vuist. Door daarna beide ankers tegelijkertijd af te vuren wordt het negatieve gevoel geïntegreerd in de krachtige toestand van de positieve gevoelens. Het negatieve gevoel "collapsed" in de positieve gevoelens. Door beide ankers tegelijkertijd af te vuren worden ze neurologisch met elkaar verbonden.

Vaak zal het negatieve gevoel verdwijnen en zal de persoon die nieuwe situatie als neutraal ervaren. Het is van belang dat de positieve ankers (gezamenlijk) sterker zijn dan het negatieve anker. Laat de persoon de positieve ankers geassocieerd ervaren en het negatieve anker gedissocieerd ervaren.

De verschillende stappen van een Collapse ankers op een rij:

 1. Rapport: zorg eerst voor een staat van betrokkenheid .
 2. Leg uit wat je gaat doen, wat kan de ander verwachten. Zet het kader.
 3. Identificeer de juiste stemmingen die je als hulpbron gaat inzetten. bv. nieuwsgierig, ontspannen, glimlachen, zelfvertrouwen, ...
 4. Identificeer de negatieve stemming die dient te verdwijnen. bv. spanning, terughoudend, verlegen, schuw, vermijden ...
 5. Anker de positieve stemmingen, gestapeld, en voer de stappen uit. Let op je breakstates. Zorg ervoor dat de cliënt volledig geassocieerd is.
 6. Anker de negatieve stemming(en) op een andere plaats op het lichaam. Voer de stappen uit en zorg ervoor dat de cliënt volledig gedissocieerd is.
 7. Breakstate.
 8. Vuur beide ankers tegelijkertijd af en kalibreer de veranderingen. Houd de ankers lang genoeg aan totdat de integratie (neurologisch) volledig is.
 9. Laat het negatieve los en houdt het positieve anker nog 5 seconden vast.
 10. Test: Breng de cliënt weer in de oorspronkelijke onvermogende stemming en vraag: "Hoe is het nu?" Kalibreer.
 11. Future pace: 
  • associeer in een mogelijke soortgelijke situatie in de toekomst

   Ga naar de probleem-trigger en zie wat gebeurt: ‘Haal een mogelijke situatie in de toekomst voor de geest die voorheen het oude zou getriggerd hebben (inclusief vragen naar de zintuiglijke ervaringen uit het rijtje VAKOG)’. Als het goed is, activeert de probleem-trigger automatisch het bronvolle resultaat.

   vraag suggestief naar het resultaat

   Vraag naar het effect door middel van een vooronderstelling:

   • En merk op hoe het nu anders gaat.
   • Hoe anders voel je je nu?
   • Wat gaat er dit keer anders?
   • Hoe anders is het nu?
   • Merk op hoe moeilijk, of zelfs onmogelijk het voor je is om het uit te voeren.
   • Merk op dat je moet nadenken over hoe je het ook al weer moest doen. Het is niet meer zo automatisch als het was.
   • Merk de veranderingen in je interne ervaring op…
   • De bronnen zijn volledig beschikbaar voor je in die context waar je het nodig hebt.
   • Het was echt een probleem hè? Wat is er nu anders?
   • Hoeveel beter is {situatie}?

Meer weten?

Hieronder tref je aanvullende en verdiepende onderwerpen:

 

https://www.nlp-nu.nl/kenniscentrum/technieken-begrippen/integreren-van-ankers/

https://hetnlpcollege.nl/future-pace/