Avatar

Please consider registering
guest

sp_LogInOut Log In sp_Registration Register

Register | Lost password?
Advanced Search

— Forum Scope —
— Match —

— Forum Options —

Minimum search word length is 4 characters - maximum search word length is 84 characters

sp_Feed Topic RSS sp_TopicIcon
ZelfCompassie vs Zelfverzekerd
31 juli 2018
08:50
Avatar
DRE
Member
Members

VVM leden
Forum Posts: 302
Member Since:
3 november 2017
sp_UserOfflineSmall Offline

moge je vervuld zijn van liefderijke goedheid !
moge je vredig en op je gemak zijn !
moge je gezond zijn !
moge je gelukkig zijn !

 

https://www.google.be/imgres?imgurl=http%3A%2F%2F3.bp.blogspot.com%2F-xuzaXmKVjMk%2FU8FyeA_0IaI%2FAAAAAAAAXNI%2FczAPJbUwQx8%2Fs1600%2FLoving%2BKindness.jpg&imgrefurl=http%3A%2F%2Fedblogword.blogspot.com%2F2014%2F07%2Fmay-you-be-filled-with-loving-kindness.html&docid=wEhbVnk8Vji1GM&tbnid=zSfxfFGSYJ8MVM%3A&vet=10ahUKEwji-LTo68jcAhWCZVAKHdHQAkUQMwg6KAAwAA..i&w=526&h=526&bih=639&biw=1179&q=may%20i%20be%20filled%20with%20loving%20kindness&ved=0ahUKEwji-LTo68jcAhWCZVAKHdHQAkUQMwg6KAAwAA&iact=mrc&uact=8

31 juli 2018
08:42
Avatar
DRE
Member
Members

VVM leden
Forum Posts: 302
Member Since:
3 november 2017
sp_UserOfflineSmall Offline

Kristin Neff: de drie componenten van zelfcompassie

 

 

SmileSmileSmileSmileSmile

22 juli 2018
18:43
Avatar
DRE
Member
Members

VVM leden
Forum Posts: 302
Member Since:
3 november 2017
sp_UserOfflineSmall Offline

Kristin Neff en de Nederlandse Roos Vonk van Universiteit Nijmegen

 

( Zelfcompassie vermindert stress en depressies )

WAAROM ZELFCOMPASSIE ONTWIKKELEN ZO VEEL BETER IS ( dan assertiviteit )

Omdat: het veel logischer is, het wetenschappelijk onderzocht is en die onderzoeksresultaten onomstotelijk zijn.

Dr. Heidi Grant Halvorson van Colombia University Business School concludeerde om precies die redenen heel terecht in ‘The Harvard Business Review’:

“Een toenemende berg aan onderzoeken, waaronder nieuwe studies van Berkely’s Juliana Breines en Serene Chen, opperen dat zelfcompassie, liever dan zelfverzekerdheid, de sleutel is tot het ontluiken van je ware potentie.”

Met een sterke kritische noot, voor de vasthoudende sceptici onder ons:

“Nu weet ik dat sommigen van jullie al sceptisch zijn bij het horen van een term als ‘zelfcompassie’. Maar we hebben het hier over een wetenschappelijk, data-gedreven punt – geen ‘feel good’ pop psychologie. Let dus nog even goed op en blijf ruimdenkend terwijl je dat doet.”

Zelfcompassie wérkt. Dat is wat ze zegt. En wat feitelijk niet te weerleggen is.

Kristin Neff en de Nederlandse Roos Vonk van Universiteit Nijmegen onderzochten het fenomeen. Neff al decennia lang, en staat inmiddels al bekend als zelfcompassie-expert. Vonk sloot zich later aan, specifiek voor dit onderzoek. De wetenschappelijk bewezen feitendie uit die vereende onderzoekskrachten naar zelfcompassie kwamen:

1. Zelfcompassie geeft een goed gevoel

Zelfcompassie het tegenovergestelde in je brein werkt als zelfverzekerdheid. Het opent geen sluizen met cortisol en adrenaline, maar met oxytocine en opiaten. Die geven je een veilig, comfortabel en goed gevoel – in plaats van een vecht-of-vlucht-gevoel.

zelfvertrouwen-opbouwen-1Image Enlarger

2. Zelfcompassie vermindert stress en depressies

Diezelfde hormonen gaan rechtstreeks de strijd aan met de cortisol in je lijf, waardoor je stress direct vermindert en je depressies, burn outs en andere mentale aandoeningenvoorkomt.

3. Het vergroot motivatie en doorzettingsvermogen

Er wordt vaak gedacht dat zelfcompassie lui en toegeeflijk maakt. Dat je jezelf constant matst en daardoor niks voor elkaar krijgt. Het tegenovergestelde is waar.

Door het veilige en ontspannen gevoel dat zelfcompassie je geeft word je juist gemotiveerd om acties te ondernemen die je anders niet zou durven of aankunnen. Faalangst vermindert, logischerwijs. Bovendien is het lichaam op lange termijn sterker om dóór te blijven gaan, wanneer het niet teert op een adrenaline-voorraad die altijd maar tijdelijk is.

4. Het maakt gelukkiger

Constant aangevallen worden, door jezelf nota bene, maakt niet gelukkig. Je bent altijd bezig met wie je zou moeten zijn, of wat je zou moeten bereiken voordat je ‘bovengemiddeld’ genoeg bent om zelfverzekerd te kunnen zijn.

Met zelfcompassie accepteer en erken je jezelf, zoals je bent. Dat klinkt vaag, maar is eigenlijk heel concreet. Iedereen is imperfect, dat is de gemene deler die we hebben in het menszijn. Die imperfecties staan je niet meer in de weg, wanneer je ze accepteert. Je kunt veel beter met jezelf en je tekortkomingen overweg en gaat nog sterker aan de slag met je wie je wel bent en waar je wel goed in bent.

Dat is ultieme zelf-optimalisatie. En ultieme tevredenheid in het leven. Een rust die je nooit gevoeld had wanneer je aan je hooggegrepen eisen voor zelfverzekerdheid had vastgehouden, een rust en tevredenheid die je gewoon krijgt van zelfcompassie. Cadeautje.

Gun jezelf dat presentje. Heb compassie voor jezelf. Je wéét hoe het moet. Een tip, om je geheugen op te frissen:

Ga met jezelf om zoals je met een goede vriend zou omgaan (“Geen zorgen, je kunt ook niet overal de beste in zijn”), niet zoals je je vijanden behandelt (“Wat ben jij nou voor amateur. Kon dat echt niet beter?”).

Meer dan dat is het niet. En iedereen kan het. Doe het – wanneer iets niet lukt, wanneer je verwachtingen niet stroken met de werkelijkheid, wanneer je gefrustreerd bent, wanneer je in de spiegel kijkt en wat je ziet je niet aanstaat, wanneer een date je laat zitten… Wanneer dan ook, een beetje aardigheid kun je altijd gebruiken.

zelfvertrouwen-opbouwen-3Image Enlarger

Bekijk hier de complete TED-talk van Kristin Neff: “The Space Between Self Esteem and Self Compassion