Avatar

Please consider registering
guest

sp_LogInOut Log In sp_Registration Register

Register | Lost password?
Advanced Search

— Forum Scope —
— Match —

— Forum Options —

Minimum search word length is 4 characters - maximum search word length is 84 characters

sp_Feed Topic RSS sp_TopicIcon
[ARTIKEL] "Wees trots op je verlegenheid"
11 april 2010
17:04
Avatar
Daafje
Member
Members

VVM leden
Forum Posts: 438
Member Since:
20 september 2009
sp_UserOfflineSmall Offline

Wat een leuk artikel! Misschien dat het engels niet voor iedereen even makkelijk te lezen is, maar het is zeker de moeite waard! :)

Ik ben het eens met de auteur dat het tegenwoordig teveel gaat over "aanwezig zijn". Het maakt niet uit wat je zegt, roep maar wat, als je maar in de spotlight staat. Ik doe wel wat de auteur zegt, in een hoekje stil observeren (en ondertussen plannen maken om de wereld te domineren 😉 ).

11 april 2010
15:23
Avatar
Satyarupa
Member
Members

VVM leden
Forum Posts: 770
Member Since:
1 juni 2008
sp_UserOfflineSmall Offline

Een blogartikel op NRC Next van Ernst-Jan Pfauth met daarin ook een link naar een Amerikaans krantenartikel.

http://www.nrcnext.nl/blog/201.....legenheid/

Wees trots op je verlegenheid
Je verveelt je dan nooit

DOOR ERNST-JAN PFAUTH
OP 7 APRIL 2010

We leven in het tijdperk IK. Door jobhoppen, wegvallen van sociale vangnetten en de opkomst sociale media moeten we onszelf promoten. Personal branding is noodzaak. Elke samenscholing van mensen is een ?network opportunity?. Een goede indruk, die maak je in de eerste 30 seconden. Go out there. Wees interessant en welbespraakt.

Zo, en dan is het nu tijd voor tegengeluid. Omarm je verlegenheid, schrijft de Amerikaanse journalist James Parker in een opiniestuk voor The Boston Globe. Wees countercultural. Neem je rust tussen al die opgewonden zelfpromotie en prik bij de eerstvolgende verjaardag door de hyperactieve spontaniteit. Ontleed de borrelpraat en kijk hoe mensen zich in de groep zetten, adviseert Parker. En ga dan bij jezelf te rade: hoe kan ik nu het gesprek be?nvloeden? Moet ik mijn verlegenheid overwinnen, of blijven observeren? Parker: ,,Als je verlegen bent, verveel je je nooit.?

So stand up and be counted, shy ones. Or actually, stay right where you are: discreetly off-center, quietly contrarian, wafting your complex vibes across the room. Refuse to be noisy. Refuse to be brassy. Be bold: Be shy.

Een bijzonder betoog, van die Parker. Ik kan me de verlegenheid als een spel niet voorstellen, maar zie wel een ander voordeel. Gebruik je verlegenheid om iets te doen wat in de populaire cultuur mensen steeds minder lijken te doen: luisteren. Kijk maar eens naar een reality-show. Vaak is er geen sprake van een gesprek ? met wederzijdse interesse -, maar doen mensen gewoon hun zegje over het onderwerp. Als verlegen ziel kan je dat doorbreken. En, als je genoeg moed hebt, overwin die verlegenheid dan af en toe, om een goede vraag te stellen.