Avatar

Please consider registering
guest

sp_LogInOut Log In sp_Registration Register

Register | Lost password?
Advanced Search

— Forum Scope —




— Match —





— Forum Options —





Minimum search word length is 4 characters - maximum search word length is 84 characters

sp_Feed Topic RSS sp_TopicIcon
[TV] Buitenbeentjes, psychische problemen op jonge leeftijd
4 februari 2008
16:29
Avatar
Guest
Guests

Buitenbeentjes
2. Angst

Er zijn kinderen die overal bang voor zijn. Bang om alleen te zijn, bang voor stemmen, bang om naar school te gaan, bang om uitgelachen te worden, bang voor alles... soms zelfs bang om te gaan slapen. Deze kinderen hebben een angststoornis. Zij zien alles negatief, raken in paniek en denken dat er van alles mis zal gaan. Zij hebben een onrealistisch beeld van de wereld en onrealistische gedachten over zichzelf. Waar komt die angst vandaan? Kun je er vanaf komen of moet je ermee leren leven?

Lily is 14 jaar en enig kind. Sinds september 2004 weet zij dat ze aan een angststoornissen lijdt; zowel aan GAS (gegeneraliseerde angststoornis) als aan een sociale fobie. Het eerste betekent dat zij vrijwel alles negatief ziet en op zichzelf betrekt. Het laatste belemmert haar in de omgang met leeftijdsgenootjes. Zij is sindsdien in therapie bij De Bascule, een academisch centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie.

Televisie
Achtergronden bij het tv-programma
Tot de basisschool ging het wel aardig goed met Lily. Wel vond ze het eng om zich te geven in een vak als drama. Maar toen zij naar de middelbare school ging, werd ze angstig en na de kerst wilde ze eigenlijk niet meer naar school. Ze is bang om door andere kinderen uitgelachen te worden als ze iets voor de klas moet doen. Ze ging niet meer naar Franse les, omdat ze vond dat haar leraar snel kwaad werd en nogal streng was.

"Ik probeer wel om soms naar school te gaan, maar zodra ik dichtbij school ben, en ik bij de ingang andere kinderen zie, dan durf ik niet meer."
Yvonne, de moeder van Lily heeft af en toe vrij genomen van haar werk om haar dochter naar school te brengen maar dat werd ook geen succes. Yvonne is met haar dochter hulp gaan zoeken.

"Het heeft even geduurd voordat we een psycholoog kregen toegewezen. Dat gaf mij wat steun, maar Lily niet. Ze weigerde naar school te gaan en dat gaf me een hopeloos gevoel."

Lily is niet alleen bang om naar school te gaan. Ze is sowieso bang om op straat te lopen.
"Als ik naar de stad wil, moet ik langs het caf? bij ons op de hoek. Bij mooi weer zitten er veel mensen buiten. Dan durf ik daar niet langs te lopen."

Lily heeft meerdere malen paniekaanvallen gekregen als ze naar buiten moest. Het voelt alsof haar hart bijna barstte, alsof zij flauwviel. Ze brengt nu alle dagen thuis door, alleen. Er zijn twee cavia's en haar moeder werkt. Haar vader ziet ze weinig, omdat hij in het buitenland woont. Ze heeft geen vrienden alhoewel niemand onaardig tegen haar is.
"Ik heb meer dan 200 videofilms en kijk veel tv of verdrijf de tijd met Playstation."
Lily heeft allerlei negatieve gedachten over zichzelf. Ze denkt dat wanneer er dingen fout gaan dat alleen door haar komt of haar schuld is.

Lily realiseert zich door de gesprekken op de Bascule, dat haar negatieve gedachten niet realistisch zijn. "Toch weet ik nog niet hoe ik die gedachten moet omzetten in positieve gedachten. Dat is wat ik ga leren in therapie. Ze noemen dat hulpende gedachten."

Angststoornissen
Angst is heel normaal.
"Het is echter moelijk aan te geven wanneer iemand een angststoornis krijgt," zegt psychiater Frits Boer hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie aan het AMC en de Bascule. "Allereerst kan een angststoornis zich ontwikkelen nadat iemand iets angstaanjagends heeft meegemaakt, zoals een overval, een levensbedreigende ziekte of iets akeligs in het gezin. Verder spelen biologische eigenschappen een rol bij het ontstaan van een angststoornis. Daarnaast kan je karakter je gevoeliger maken voor een angststoornis. Mensen die last hebben van buitensporige angsten hebben de neiging om vaak doodgewone situaties te vermijden. Die vermijding gaat hun leven steeds meer bepalen, terwijl hun angst er niet door afneemt."

Verschijnselen
Veel voorkomende klachten bij een angststoornis zijn: hoofdpijn, buikpijn, slaapproblemen, gebrek aan eetlust en concentratieproblemen. Ook hebben mensen vaak een bang voorgevoel, gevoelens van bezorgdheid, onbehagen, nervositeit, prikkelbaarheid, spanning en onrust.

Gegeneraliseerde angststoornis (GAS)
Mensen met een gegeneraliseerde angststoornis (piekerstoornis) maken zich langere tijd ernstig zorgen over zaken die bij het dagelijks leven horen, zoals: geld, gezondheid, school. Terwijl er in hun leven objectief niet zoveel misgaat. Zo iemand heeft bange voorgevoelens, gaat piekeren en wordt overbezorgd en somber of gejaagd en rusteloos.

Sociale angststoornis
Bij een sociale angststoornis is iemand bang (voor de mening) van anderen. Mensen ontwijken dan onbekenden en situaties waarin zij moeten presteren, omdat ze erg bang zijn om af te gaan. Geld terugvragen in een winkel of langs een groepje jongeren lopen is doodeng. Vaak sluit iemand met een sociale angststoornis zich zoveel mogelijk af van de buitenwereld.

Therapie
Angststoornissen zijn goed te behandelen met behulp van gedragstherapie vaak gecombineerd met medicijnen. Samen met de therapeut worden de klachten ge?nventariseerd. Er wordt gekeken naar mogelijke oorzaken en situaties waarin angst of paniek optreedt en de gedachten die zich daarbij voordoen. Er worden opdrachten gegeven en oefeningen gedaan waaraan moet worden gewerkt om de angst te overwinnen.

Tips voor de omgeving:

erken de enorme angst van de ander, ook al lijkt die overdreven en niet re?el. Probeer de angstgevoelens niet weg te praten;
blijf de ander steeds stimuleren zelf dingen te doen en de angstige situaties aan te pakken, maar dwing niet;
stimuleer het zoeken naar professionele hulp of ondersteuning;
zoek meer informatie over angststoornissen op internet of in de boekhandel of bibliotheek;
zoek zelf steun als het u te veel wordt.

Op http://www.teleac.nl/pagina.jsp?n=384535 meer informatie en de bijbehorende filmpjes.

4 februari 2008
14:38
Avatar
Guest
Guests

Misschien beetje laat maar ik zag in de gids dat om 16.10 op nederland 2 dit programma begint:

Buitenbeentjes, psychische problemen op jonge leeftijd
Lily zit vol angsten. Zij durft niet meer naar school, is erg gespannen en heeft vaak negatieve gedachten over zichzelf. Nu zij in behandeling is leert zijmet haar angstgevoelens om te gaan.

Je kunt de aflevering hier online bekijken.