Avatar

Please consider registering
guest

sp_LogInOut Log In sp_Registration Register

Register | Lost password?
Advanced Search

— Forum Scope —
— Match —

— Forum Options —

Minimum search word length is 4 characters - maximum search word length is 84 characters

sp_Feed Topic RSS sp_TopicIcon
Sociale angst
20 februari 2018
02:42
Avatar
lb
Member
Members
Forum Posts: 1
Member Since:
20 februari 2018
sp_UserOfflineSmall Offline

Hallo iedereen,

Het is weer een flinke tijd geleden geweest dat ik voor het laatste iets heb uitgeschreven en zeker mijn gevoelens vind ik lastig uit te drukken. Toch ga ik het hier proberen te doen, het is fijn om de mogelijkheid te hebben om je anoniem uit te laten. Ik heb nooit met mijn vrienden of familie gepraat over mijn sociale angst. Niemand weet ervan, want ik ben redelijk goed in het verbergen van mijn problemen en ik heb altijd het gevoel dat open zijn over mijn probleem me zwak zou laten lijken. Om sociale angst beter uit te kunnen leggen zal ik iets vertellen over mijn background:

Ik ben onlangs 20 jaar geworden, sinds 3 jaar van de middelbare af. Ik ben mijn hele leven vrij introvert geweest maar pas enkele jaren geleden ontdekte ik dat er zoiets bestond als sociale angststoornis. Op de basisschool werd ik gepest, ik vermoed dat dat eraan heeft bijgedragen dat ik opgroeide tot een redelijk introverte jongen. Lastig te zeggen, kan ook best zijn dat het de genen waren.

Op de middelbare ging alles veel beter, ik werd niet meer gepest, maar ik werd langzaam aan een meer verlegen en ingetogen persoon. De reden was het deels vermijden van sociaal contact, een soort vicieuze cirkel. Weinig contact > minder sociale vaardigheden > ongemakkelijk in sociale situaties > nog minder contact. 

Achteraf gezien kan het pesten van de basisschool niet de enige oorzaak zijn geweest. Ik werd door een paar pesters regelmatig in elkaar getrapt of geslagen of uitgescholden maar had een paar goede vrienden en voelde me niet volledig buitengesloten. Het is vooral mijn vermijdend gedrag wat het probleem uiteindelijk gevormd heeft. 

Toen werd het tijd om naar de universiteit te gaan. Eerst besloot ik om in Utrecht te gaan studeren. Het lukte me niet echt om vrienden te maken, wel gewoon contacten, maar niet uitgaan samen, ergens afspreken e.d. Ik voelde me hier zo slecht door dat ik na een paar maanden stopte met de opleiding. Ik begon te gamen om de tijd door te komen. Een jaar later begon ik in Nijmegen met een tweede studie. Op dat punt had ik carriere gemaakt in de gamingwereld en besloot ik me full-time daarop te focussen. Dat is nu ongeveer een jaar geleden. 

Het probleem...

Ik voel me erg ongemakkelijk in sociale situaties die geen "doel" hebben. Ik kan geen small talk maken met vreemden. Met vrienden lukt dat wel, maar ik heb maanden nodig om me gemakkelijk te beginnen voelen bij iemand. Ik vind het erg lastig om nieuwe vrienden te maken als er geen geforceerd verband aanwezig is waardoor we langere tijd met elkaar moeten omgaan. Vroeger was dat werkgroepjes op school, nu hobby's en gedeelde evenementen. Ik heb het gevoel dat ik weinig mensen vertrouw wat mij vervolgens zenuwachtig en vermijdend maakt in de omgang. 

Op professioneel gebied heb ik geen probleem met connecties leggen en oppervlakkige vriendschappen te betreden.

In het spel dat ik speel behoor ik nu tot de wereldtop. Het gaat om flinke geldbedragen en er zit ook een zekere status aan verbonden. Dit geeft mij een vreemd soort zelf waarde of schild waarbij ik veel minder zenuwachtig ben als ik onder mensen ben die me kennen als een soort celebrity. Ik weet dat dit een narcistisch trekje is maar ik ken mezelf totaal niet als narcist en wil ook af van het gevoel dat ik dit nodig heb om me goed te voelen.

Onlangs moest ik op een podium een aantal uur handtekeningen zetten en hier had ik geen probleem met small talk met fans omdat het voelde alsof de druk om het gesprek te voeren niet op mij lag, en ook omdat we een gedeelde passie hadden dat ons onderlinge waardering gaf. 

Dan vrouwen... 

Het probleem van hierboven heb ik ook in de omgang met vrouwen, maar dan 10x erger. Vooral over dit deel schaam ik me en dit is waarschijnlijk het laatste wat ik tegen mijn vrienden of familie zou zeggen. Had toen ik klein was waarschijnlijk meer vriendinnen dan vrienden maar na wat kleine problemen ben ik vrouwelijk contact volledig uit de weg gegaan. Van mijn 12e tot nu, mijn 20e, denk ik. Zakelijk of doelgericht contact is geen probleem, maar zodra het persoonlijk wordt trek ik me terug.

Ik schaam me om de indruk te wekken dat ik meer wil dan iets puur zakelijks, ik weet niet waarom, maar ik vermoed dat het is omdat ik denk dat ik haar niet kan bieden wat ze verwacht of verdient. Ik weet niet wat intiem zijn is. Mijn ouders zijn nooit echt intieme mensen geweest, weinig fysiek contact e.d., misschien heeft dat er ook toe bijgedragen dat alles zo uit de hand gelopen is. Ik weet het niet. Ik geef mezelf de schuld dat ik tien jaar geleden niet de ballen heb gehad om dat kleine stapje te doen wat nu voelt als een reuzenstap. 

Tsja... dat is het zo'n beetje. Een warboel. Ik weet het niet zo goed uit te drukken. Het voelt in ieder geval goed om iets getypt te hebben. :)

-L