Avatar

Please consider registering
guest

sp_LogInOut Log In sp_Registration Register

Register | Lost password?
Advanced Search

— Forum Scope —
— Match —

— Forum Options —

Minimum search word length is 4 characters - maximum search word length is 84 characters

sp_Feed Topic RSS sp_TopicIcon
Verschil gesprek tussen psychiater en psycholoog voor sociale fobie?
16 juli 2008
07:21
Avatar
Guest
Guests

Naast de al beschreven verschillen zoals het wel of niet arts zijn, houden psychiaters zich vooral bezig met langdurige geestesziektes waarbij lichamelijke klachten (kunnen) voorkomen en waarbij patienten een gevaar voor zichzelf en de omgeving kunnen vormen. Een psychiater mag er over beslissen of iemand al dan niet onder dwang opgenomen word in een psychiatrisch ziekenhuis. Er zijn ook psychologen die zo iets kunnen regelen, maar die werken met een psychiater samen. Dit geldt ook voor medicijn voorschrijvingen die ook via een psychiater gaan, maar ik denk dat er ook lichtere medicijnen zijn die zij zelfstandig voor mogen schrijven. Dan zijn het wel de psychologen met universitaire opleidingen en niet die de HBO variant gevolgd hebben, die feitelijk 'slechts' councelers zijn.

Dat iemand met een licht probleem (socale fobie) naar een psychiater moet, hoeft helemaal niet te betekenen dat die persoon 'gek' is. Via een psychiater kunnen ook andere behandeltrajecten geopend worden, zoals langdurige therapie, of bijvoorbeeld extra onderzoek aangevraagd worden, neurologisch bijvoorbeeld. Daarnaast kan een psychiater ernstigere onderliggende problemen uitsluiten dan wel aantonen die buiten het werkveld van een psycholoog vallen. Het is dus meer een vergroting van de mogelijkheden.

15 juli 2008
17:05
Avatar
rik
Member
Members

VVM leden
Forum Posts: 1178
Member Since:
19 november 2004
sp_UserOfflineSmall Offline

Ik was een tijdje terug elke maand bij een psycholoog voor medicijnen. Ook wel wat gepraat over mijn klachten, maar had nu niet het idee dat hij echt meer wist dan de psychologen die ik heb gehad.

12 juli 2008
19:49
Avatar
Satyarupa
Member
Members

VVM leden
Forum Posts: 770
Member Since:
1 juni 2008
sp_UserOfflineSmall Offline

Om antwoord te geven op je vraag wat het verschil is tussen een psychiater en psycholoog...

Op de website van de hulpgids staat het volgende:
Een psychiater is een medisch specialist. Na de studie geneeskunde, heeft hij zich in de psychiatrie gespecialiseerd. In deze specialisatie is een psychotherapie-opleiding ge?ntegreerd, een psychiater is dus ook psychotherapeut. Psychiaters zijn ingeschreven in het BIG-register voor artsen en het BIG-register voor psychotherapeut

Een psycholoog is in eerste instantie iemand die de opleiding psychologie heeft afgerond. Helaas kan tegenwoordig iedereen zich psycholoog noemen, omdat het geen beschermende titel meer is. Maar dat terzijde. Het is me onduidelijk in je verhaal of je met een eerstelijnspsycholoog, gz-psycholoog of een psychotherapeut te maken hebt. Het kan namelijk zijn dat deze psycholoog geen psychotherapeut is, maar bijvoorbeeld een gz-psycholoog en je daarom doorverwijst naar een psychiater (die dat dus wel is). Maar ja, aan de andere kant zou een gz-psycholoog ook een diagnose moeten kunnen stellen. Misschien komt deze psycholoog er zelf ook niet helemaal uit en roept hij/zij de hulp van een collega in.
Je kunt overigens altijd nog achteraf vragen waarom dit besloten is. Dit is helemaal niet raar en dat begrijpen ze ook en je hebt er gewoon recht op om dit te vragen (of iets anders). Maar ik kan wel begrijpen dat dit moeilijk kan zijn.

Ik denk dat een psychiater, net zoals een psycholoog, probeert te achterhalen wat je problemen zijn en waar je mee zit om zo een (voorlopige) diagnose te stellen. Psychiaters zijn net als psychologen ook gewoon mensen en de een zal meer ervaring hebben dan de andere en dat verschilt dan ook nog eens per problematiek. Ik denk dat er daarom ook niet veel verschilt in een gesprek met een psychiater, behalve dat het een ander individu is.
Zo is hoe ik erover denk.

12 juli 2008
18:32
Avatar
Guest
Guests

Hallo allemaal,

Ik loop sinds kort bij een psycholoog omdat ik problemen zowel prive als op het werk ondervond op diverse vlakken. Ik heb nu 2 gesprekken gehad, maar de diagnose kan moeilijk worden gesteld. Hij denkt dat er van meerdere dingen sprake is, amar waar nu precies de kern ligt.... Zo ben ik vorige week vrijdag in een groep van psychologen, psychiaters en therapeuten besproken en is er dus geen echt antwoord gevonden.

Zo heb ik onder andere last van een eetprobleem (ben op gezond gewicht hoor), maar weeg mezelf 2x per dag, tel calorieen en voel me de hele dag rot als ik een dag zwaarder ben dan de dag daarvoor. Heb geen anorexia, maar heb er wel symptomen van en ze zijn bang dat dit zich wel kan gaan ontwikkelen. Verder ben ik graag op mezelf en heb ik in lichte vorm last van een sociale fobie. Ik word snel rood en daar voel ik me dan heel rot bij. Met name dit beprekt me in m'n dagelijks leven om gesprekken aan te knopen, zowel prive als zakelijk. Ik heb constant het gevoel dat mensen op me letten en weet me in gezelschap moeilijk een houding te geven.

En of het nog niet genoeg is heb ik ook nog last van een identiteitsprobleem. Ik heb zowel met mannen als met vrouwen relaties gehad (momenteel single) en weet gewoon niet wat ik wil. Wie ben ik? is een vraag die ik niet echt kan beantwoorden. Maar goed verder ben ik volgens mij wel een hele leuke en normale meid. Naar mijn idee val ik nooit buiten de groep en merken er mensen weinig aan mij. Ik ben zelf degene die er problemen van maakt. Dat besef ik me heel goed, maar ja ik heb er last van.

Nu heeft mijn psycholoog besloten dat ik volgende week ook voor alle zekerheid met de psychiater moet gaan praten. Maar ik heb eigenlijk niet goed durven vragen waarom.... Bij een psychiater denk ik al vaak aan mensen die echt ziek zijn en niet goed in de maatscappij functioneren. Wellicht is mijn beeld geheel onjuist! Weet iemand wat ik anders kan verwachten bij een gesprek met een psychiater ten opzichte van een gesprek met een psycholoog? Ik zie er in ieder geval erg tegenop. Tevens moet ik binnenkort testen maken over mijn persoonlijkheid, nou dat vind ik ergens dan wel weer heel erg leuk. Zo benieuwd wat daar uit komt.

Alvast bedankt voor jullie reacties!

Groeten,
Popple