*** Door verscherpte Corona-maatregelen is deze wandeling op zaterdag 28 november 2020 niet doorgegaan. Mogelijk wordt deze wandeling in 2021 georganiseerd. ***.

Beste VVM-leden,

Nederland heeft een nieuw langeafstandswandelpad. Maar niet heus. Het is al tweeduizend jaar oud! Tweeduizend jaar geleden bouwden de Romeinen ten zuiden van de Rijn een weg, de Limes, naar het Romeinse woord voor grens. De Limes verbond de tientallen forten en wachttorens waarmee de Romeinen zich wilden beschermen tegen invallen van de barbaren uit het noorden – de Germanen.
Ter herinnering aan ons Romeinse verleden is nu een route uitgezet die bij benadering het oude traject volgt en de plaatsen aandoet waar dit verleden aantoonbaar aanwezig is geweest. Hij loopt van Katwijk – waar de Rijn destijds in zee uitmondde – langs Oude Rijn, Kromme Rijn en Nederrijn tot achter Nijmegen waar het pad de grens overschrijdt, richting Xanten. Een tocht van tweehonderd kilometer dwars door het Nederlandse landschap, van de duinen in het westen via de veenweiden en het land van de grote rivieren tot de zandige stuwwallen in het oosten.
@ Bron: ANWB

De originele wandeling begint op treinstation Bodegraven en loopt via de Oude Rijn, dwars door de polder, de plaatsjes Driebruggen en Papekop naar treinstation Woerden. Aangezien de afstand 24 km bedraagt heb ik recent een poll gehouden binnen onze facebookgroep voor alternatieve wandelroutes. De meerderheid van de VVM-leden heeft gekozen om een andere wandelroute (de Oude Rijn blijven volgen en niet naar Driebruggen en Papekop) te gaan wandelen. Nieuwe afstand is dan ca. 13 km.

Meer informatie over dit volledige lange afstands wandelpad zie: https://www.wandelnet.nl/…/407/Romeinse-Limespad/overzicht

Voor een overzicht van het Romeinse Limespad zie https://www.photowalks.nl/wordpress/?p=11643

Dus wie zin en tijd heeft… ik hoor het graag van jullie.
Aanmelden kan via de informatie die binnenkort in de ODM en Nieuwsbrief te vinden zijn.

Vriendelijke groet,
Sander de Groot
VVM Activiteiten Coördinator
Email: activiteiten@vvmnederland.nl
Mobiel: 06-22529452

sander-77

Sinds september 2018 organisator VVM Activiteitencommissie Zuid-Holland - Sinds juni 2020 VVM Activiteiten Coördinator