In de zelfhulpcursussen leer je onder andere om je gedachten, zoals: “Mensen lachen me uit”, “Ik moet altijd grappig zijn”, “Ik leer het nooit”, om te zetten in meer reële gedachten. Je negatieve gedachten komen voort uit je (vaak negatieve) zelfbeeld. Dit zelfbeeld is in de loop der jaren ontstaan door allerlei ervaringen, en je kunt dat niet zomaar veranderen.

Wat je wél kunt veranderen, zijn je gedachten. Met een meer reële gedachtegang ga je stapje voor stapje de strijd aan met je angsten. Je doet dat door dingen te doen die je tot nu toe niet durfde. Bij elk succes neemt je zelfvertrouwen toe. Je gaat positiever naar jezelf kijken en je bent klaar om de volgende stap te zetten in de strijd tegen je verlegenheid.

Belangrijk aspect van onze cursussen is de zelfhulp. Na de eerste vijf bijeenkomsten van de basiscursus, waarbij een vrijwilliger van de VVM de groep begeleidt, gaat de groep zelfstandig verder met een goed georganiseerde handleiding en professioneel cursusmateriaal.

Gebleken is dat deze vorm van zelfhulp uitstekend werkt om je spreek- en luistervaardigheden te vergroten en om jezelf te presenteren. Je leert goed samen te werken en elkaar te begeleiden. Dit alles in een veilige omgeving met alleen maar lotgenoten. Inzicht krijgen en oefenen brengen je verder. Je gaat daardoor stappen zetten om het geleerde in de praktijk te brengen.

Lees hier de persoonlijke ervaring van een cursist: ervaring cursist

image1

Basiscursus

De basiscursus is hét middel om je verlegenheid te verminderen. Je krijgt inzicht in je eigen verlegenheid en je leert omgaan met negatieve gedachten. Daarnaast leer je assertieve en sociale vaardigheden.

In de basiscursus zullen we onder andere de volgende onderwerpen behandelen:

  • Oogcontact-oefeningen. Tijdens een gesprek is oogcontact zeer belangrijk. Door te oefenen met het maken van oogcontact wordt het makkelijker om gesprekken te voeren.
  • Parafraseren (samenvatten) en reflecteren (spiegelen van gevoel) in een gesprek. Met deze technieken leer je om een gesprek op gang te houden en de ander het gevoel te geven dat je hem/haar begrijpt.
  • Analyseren van je gedachten. Hiermee leer je om negatieve gedachten om te zetten in reële en positieve gedachten.
  • Diverse spreek- en luisteroefeningen.

Tevens krijg je in deze basiscursus je de mogelijkheid om een cursusavond te begeleiden of contactpersoon te worden. Met de ervaringen die je in de basiscursus opdoet, kan je de hindernissen die je eerder ondervond overwinnen.

Alleen als je al groepstherapie volgt bij een professionele instelling, dan raden wij af om tegelijkertijd de basiscursus te doen. Dit omdat onze cursus intensief is.

Vervolgcursus

De vervolgcursus gaat verder waar de basiscursus is gestopt. We zullen onder andere dieper ingaan op de onderwerpen van de basiscursus. Daarnaast is er extra aandacht voor het uiten van gevoelens.

RET-cursus

De RET-cursus is los van de basis- en vervolgcursus te volgen. In deze korte cursus maken we gebruik van de Rationeel Emotieve Therapie. Dit is een methode om kritisch naar je negatieve gedachten te kijken en deze te vervangen door reële gedachten. Hierdoor kun je je gedachten relativeren. Dit zal je gevoel positief beïnvloeden waardoor je effectief kunt handelen in plaats van in gepieker te blijven hangen.

Workshops

De VVM organiseert twee keer per jaar workshops waarin je leert een positiever zelfbeeld te verkrijgen.

Agenda cursussen
Agenda workshops
Vorige cursussen en workshops