Er is veel te doen aan verlegenheid.
Ten eerste moet je rationeler en positiever leren denken. Dit kun je bijvoorbeeld leren door therapie te volgen, door zelfhulpboeken te gebruiken,  Neem steeds kleine stapjes vooruit die je zelfvertrouwen doen groeien en waardoor je positiever gaat denken. Door positiever te denken voel je je prettiger en dat straal je uit door je lichaamshouding en gedrag. Rationele en positieve gedachten zijn bijvoorbeeld:

– Het interesseert mij niets wat andere mensen over mij denken.
– Ik ben uniek en gezellig op mijn eigen manier.
– Ik ben er zeker van dat ik vrijwel alles kan leren, als ik dat zelf wil en er voor ga.
– Ik kan het wel, ik heb weinig tot niets te verliezen en ik blijf het proberen.

In het algemeen denken andere mensen weinig van je. Zij hebben hun aandacht voor andere zaken nodig. En als je op een goede manier voor jezelf opkomt, dan denken zij niet negatief, maar juist positief over je. Als je weet dat je je voor niets zorgen maakt, wordt het vervolgens tijd om eens iets te gaan doen wat je tot nu toe niet durfde. Stapje voor stapje nieuwe uitdagingen aangaan, daar gaat het om. Bij elke stap zul je merken dat het wel meevalt met de aandacht en kritiek van anderen. Verlegenheid gaat niet zomaar over, maar als je bereid bent er wat moeite voor te doen, kun je je verlegenheid een stuk verminderen.